bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

BIJzonder welkom voor eerste "bewoners" Blom

21 oktober 2022

Op de plek waar de nieuwe woonwijk Blom komt, zijn de eerste bewoners op woensdag 19 oktober al welkom geheten. Wethouder Van Waveren onthulde samen met enkele leden van de werkgroep Wonen en Voorzieningen het insectenhotel. Het insectenhotel duidt de bouwlocatie en laat zien waar Blom voor staat: wonen met respect voor mens en milieu.

De wijk wordt klimaatadaptief ingericht. Er komen twee grote wadi’s die ervoor zorgen dat bij regen het water op een natuurlijke manier wordt opgevangen. Rondom de wadi’s zijn de bomen en het groen bestand tegen zowel overtollig water als tegen droogte. Het openbaar gebied in Blom zal bestaan uit een mix van gazon grassen, ruige bloemrijke graslanden en gebieden met heesters/struikgewassen. Dit zorgt ervoor dat een groot scala aan dieren hier schuilplekken, nestplekken en eten vindt.
Fase 1 van Blom, bestaande uit 31 woningen, gaat naar verwachting einde van dit jaar in verkoop.
Alle woningen worden ten minste uitgevoerd als een zogenaamde energie neutrale woning. Alle eengezinswoningen worden zelfs uitgevoerd als nul-op-de-meter-woning. Dit houdt in dat de woning over het jaar heen voor woning gebonden gebruik (verwarming, warm water) én normaal huishoudelijk gebruik (apparaten, verlichting etc.) net zoveel energie verbruikt als dat er door de woning wordt opgewekt. Op de platte daken van de bergingen wordt een sedumdak aangebracht. Dit zorgt voor het vasthouden van regenwater en trekt een variëteit aan vogels en insecten aan. De houten bergingen krijgen een regenton die is aangesloten op een grindkoffer, zodat regenwater gebruikt kan worden om de beplanting in de tuin van water te voorzien.
Het hemelwater van de woningen en het omliggende terrein wordt niet op het gemeentelijk riool aangesloten maar zal uitlopen op de wadi’s in het middengebied.

Door de vormgeving van dit projectbord met natuurlijke materialen en als insectenhotel dragen we bij aan biodiversiteit en natuurinclusiviteit, nog voor het starten van de bouw van Blom.
In Blom woon je ruimtelijk en groen, met hart voor de natuur.

Sluit en geef nog een woning op
{{interestList.plots.length}}
{{plot.PlotNr}}. {{plot.PlotType}}

Tip:
Voeg meerdere
woningen toe