DUURZAAM WONEN
Wonen in Blom betekent duurzaam wonen. Zowel de omgeving als de woningen worden gebouwd met respect voor het milieu en de toekomst.
Geen energiekosten
De beneden- en bovenwoningen in Blom worden energieneutraal. Dat betekent dat de woning over het jaar heen gemiddeld net zoveel energie opwekt als dat er nodig is voor verwarming en warm water. De eengezinswoningen in Blom worden zelfs nul-op-de-meter woningen. Dat wil zeggen dat de woning, naast de energie die nodig is voor verwarming en warm water, gemiddeld over het jaar, ook genoeg energie opwekt voor de apparaten in je huis*. Denk hierbij aan de verlichting, wasmachine en computer. Aan het einde van het jaar staat je energierekening op nul. Dat is nog eens fijn thuiskomen!
Prettig binnenklimaat
Alle woningen in Blom worden goed geïsoleerd tegen kou, warmte én geluid. In de zomer blijft het langer koel binnen, in de winter houd je de warmte beter vast en ook hoor je de buren een stuk minder. Er komen duurzame bodem- of luchtwarmtepompen. Dit systeem kan de woning verwarmen én verkoelen. Deze vorm van koelen verlaagt de temperatuur in de woning met enkele graden ten opzichte van een woning zonder dit systeem. In alle verblijfsruimten is vloerverwarming aangelegd voor een prettig binnenklimaat.
De ventilatie wordt geregeld middels een warmte-terugwin-installatie (WTW). Deze installatie is dubbelwandig en zorgt ervoor dat de warmte van de uitgaande lucht wordt hergebruikt om de frisse buitenlucht voor te verwarmen. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd en zorgt ervoor dat de woning niet afkoelt door het ventileren!
*) Bij gemiddeld gebruik bij een gemiddelde gezinsgrootte.
Klimaatbestendig
Daar waar mogelijk worden de platte daken in Blom voorzien van mossedum. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook een ecologische waarde. Ook fijn: dit mossedumdak biedt ook praktische voordelen. Zo gaat het dakleer twee keer zo lang mee, neemt het regenwater op én isoleert het. In de zomer is het daardoor koeler en de winter warmer.
Op de platte daken van de bergingen wordt een sedumdak aangebracht. Dit zorgt voor het vasthouden van regenwater. De houten bergingen krijgen een regenton , zodat regenwater gebruikt kan worden om de tuin van water te voorzien. Het hemelwater van de woningen en het omliggende terrein wordt niet op het gemeentelijk riool aangesloten maar zal uitlopen op de twee grote wadi’s in het middengebied. Deze zorgen ervoor dat het water op een natuurlijke manier wordt opgevangen. De openbare parkeervakken krijgen een half open verharding waardoor het regenwater op een natuurlijke manier de bodem in kan.
De bloemetjes en de bijtjes
Om de biodiversiteit te verbeteren bestaat het openbaargebied uit een mix van gazon grassen, ruige bloemrijke graslanden en gebieden met heesters/struikgewassen. Dit zorgt ervoor dat een groot scala aan dieren hier eten, schuil- en nestplekken vind.
In het kort betekent duurzaam wonen in Blom:
- 100% gasloos
- Energieneutraal of nul-op-de-meter
- Lucht- of bodemwarmtepomp die kan verwarmen én koelen
- Ventilatie warmte-terug-win-installatie (WTW)
- Triple glas
- PV panelen
- Mossedum op platte daken
- Extra leencapaciteit door energielabel A++++